İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nün ev sahipliğinde Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi iş birliği ile 12 Mayıs Hemşireler Günü kutlandı.

Çelenk Koyma Töreni

12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk koyma töreni ile kutlama programı başladı. İzmir’deki üniversitelerin dekan / bölüm başkanları öğretim elemanları, öğrenciler ve hastanelerden sağlık bakım hizmetleri müdürleri, hemşirelerin katılımı ile tören gerçekleştirildi.

İKÇÜ SBF Öğretim Elemanları ve Öğrencileri Resim Sergisi Açılışı yapıldı.

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin düzenlediği Sağlık Bilimleri Fakültesi akademisyenleri ile öğrencilerinin resimlerinin yer aldığı Resim Sergisi’nin açılışı yapıldı. Prof. Dr. Fikri Salman'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. 

Hemşirelik Öğrencileri Bilgi Yarışması düzenlendi.

İzmir’deki üniversitelerin hemşirelik öğrencilerinin katıldığı ve Ege Üniversitesi öğrencilerinin birinci, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin ikinci ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin üçüncü olduğu bilgi yarışması gerçekleştirildi. 

Açılış Konuşmaları

Hemşireliği Özveri, Adanmışlık ve Sabır Kavramları ile Tanımlıyorum

12 Mayıs Hemşireler Günü ana programında konuşan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, hemşireliğin hem mesleki hem de bağımsız gelişimini yakından takip ettiğini belirterek sözlerine başladı. Dünyada bilim ve teknolojinin 80’li yıllardan itibaren hemşirelik mesleğine uyarlanmaya başladığını aktaran Prof. Dr. Bulduklu, Türkiye’de aynı şartların 2000’li yıllardan sonra gerçekleştiğini ifade etti. Bulduklu: “Bugün hemşireliğin profesyonel bir alan olarak tanımlanmasında mesleki müfredatının biçimsel olarak şekillenmiş olması, mesleki örgütlenmesi ve öğrencilerinin aynı standartlarda yetişiyor olması son derece önemli” diyen Prof. Dr. Bulduklu, Hemşirelik Bölümü’nün akreditasyon belgesi almasını, kalite standartlarına ulaşma açısından fakülteye ve bölüme ivme kazandıracak bir gelişme olduğunu söyledi. Hemşirelik mesleğini özveri, sabır ve adanmışlık kavramları ile tanımladığını dile getiren Prof. Dr. Bulduklu, hemşirelikle özdeşleştirdiği bu kavramların yalnızca hizmet sunumu sırasında değil yaşamın bütün boyutlarında hatırlanması gerektiğinin altını çizdi. Hemşirelik mesleğinde iletişimin önemine de değinen Prof. Dr. Bulduklu: “Bir iletişimci olarak, hemşirelik mesleğinin iletişimle ilişkili bir eğitim anlayışına dönüşmesi gerektiği kanaatindeyim. Müfredatta iletişim dersleri var ama daha da zenginleşmeli; özellikle dijital medya okuryazarlığı başta olmak üzere, kişiler arası iletişim becerileri ve teknoloji aracılığı ile hizmet sunumu gibi konu başlıklarını içerecek derslerin müfredata dahil edilmesinin gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu. 

Ülkemize 1256 Nitelikli Hemşire Kazandırdık

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN)’nin 2023 yılı teması olan 'Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz' ile dikkatleri hemşirelik mesleğinin geleceğine yönelttiğini dile getirdi. Prof. Dr. Kaya: “Belirlenen tema, dünya genelindeki sağlık sistemlerini korumayı ve hemşirelik mesleğine yatırım yapılmasını öngörüyor. Bu, Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN)’nin küresel hedefleri arasında yer alıyor ve hemşire yetersizliğini karşılamak için 2030 yılına kadar gereken önlemlerin alınmasının gerekliliğine vurgu yapıyor. Ülkemizde de bu hedeflerle paralel olarak hemşirelik eğitiminin niceliğinin yanı sıra niteliğinin de geliştirilmesi amacıyla akredite programlarının sayısının arttırılmasına yönelik hedefler belirlenmiştir. Biz de çalışmalarımızı bu konuda yapılandırarak 2022 yılında başvurduğumuz akreditasyon sürecini tamamladık ve akredite bir program olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. ICN’nin belirlediği tema doğrultusunda küresel sağlık sorunlarını ele alarak küresel sağlığı herkes için iyileştirme hedefiyle çalışan hemşireler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Prof. Dr. Kaya, 2011-2012 eğitim-öğretim yılından beri eğitim vermekte olan Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün 1256 nitelikli hemşireyi ülkemize kazandırdığını kaydetti. 

Hemşireliğe Yatırım, Sağlıklı Bir Topluma Yatırım Demektir

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem, İKÇÜ’nün 12 Mayıs Hemşireler Günü’ne ikinci defa ev sahipliği yaptığını hatırlatarak sözlerine başladı. Prof. Dr. Tokem: “2015 yılındaki ev sahipliğimizde Meslekte 25. Yıl ödülü almıştım. 8 yıl sonra akreditasyon belgesi aldığımız bugün, benim için yine çok anlamlı bir gün oldu” dedi. Ülkelerin kaliteli sağlık bakım hizmeti verebilmesinde hemşirelerin çok önemli bir rolü olduğunu, pandemi ve ardından gelen deprem felaketi gibi zorlu süreçlerin deneyimlenmesinden sonra bunun daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Tokem, küresel sağlığı iyileştirmenin hemşirelik bakım hizmetlerini iyileştirmekten geçtiğini belirtti. Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN)’nin hemşireliği koruma, saygınlık kazandırma ve değer katmaya yönelik “Bizim Hemşirelerimiz, Bizim geleceğimiz” şeklinde belirlediği 2023 teması çerçevesinde hemşirelik mesleğinin Türkiye’deki güncel durumunu anlatan Prof. Dr. Tokem, iş yükü fazlalığı, maaş durumu, beyin göçü gibi sorunlara yönelik olarak önlemler alınmasının gerekliliğinden bahsetti. Prof. Dr. Tokem: “Hemşirelerin özlük haklarının iyileştirilmesi, kaliteli eğitim almaları ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi küresel sağlık için bir zorunluluktur. Çünkü hemşirelerin mesleki gelişimleri için harcanacak para, akut ve kronik hastalıkların tanı, tedavi ve bakımına harcanacak paradan asla fazla değildir. Dolayısıyla hemşireliğe yatırım yapmak, sağlıklı bireylere ve sağlıklı bir topluma yatırım yapma anlamına gelir, bu ise maliyet etkin bir yaklaşımdır” diye konuştu. 

“Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz” Paneli gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Yasemin Tokem ve Prof. Dr.Ayşegül Dönmez’in üstlendiği panel Prof. Dr. Gülseren Kocaman’ın “Hemşirelerin Geleceğini Nasıl Planlayalım?”, Dr. Hemşire Ecem Aydeniz’in “Gelecekte Hemşire Olmak”, Öğrenci Hemşire Tuğçe Eray’ın “Geleceğin Hemşireliğine Hazır Olmak” adlı konuşmalar ile tamamlandı.

Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Erefe’ye “Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü” verildi.

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi tarafından Prof. Dr. İnci Erefe için meslekteki anıları ile ilgili video gösteriminin ardından “Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü” takdim edildi.

Leman Birol ve İnci Erefe Araştırma Ödülleri dağıtıldı.

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi’nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği Leman Birol ve İnci Erefe Araştırma Ödülleri sahiplerine ulaştı. Çalışmalar poster olarak fuaye alanında sergilendi.

Toplumsal Duyarlılık Öğrenci Projeleri Ödülleri verildi. 

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi’nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği Toplumsal Duyarlılık Projeleri ödüllerinde 11 başvuru gelmiş olup bölümümüzde danışmanlığı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Büyükbayram Aslan ve Dr. Öğr. Üyesi Feyza Dereli’nin yürüttüğü iki proje birincilik ve üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Meslekte 25. Yıl Plaket Töreni gerçekleştirildi. 

İzmir genelinde üniversitelerden öğretim elemanlarına ve hastanelerden hemşirelere 25. yılını doldurmaları nedeniyle Meslekte 25. Yıl Plaketleri takdim edildi. Bölümümüzden Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Gülay Oyur Çelik ve Dr. Öğr. Üyesi Deniz Şanlı plaketlerini Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Melek Benligül’den aldı.

 

Kaynak: İKÇÜ Haber Ajansı

 

Menüyü Kapat